‘Zeilen, dat is pure ontspanning’

ZEVENBERGEN – De Matthijs Heldt Groep zat afgelopen weekend op het water, voor een tweedaagse intensieve zeilinstructie.

De Matthijs Heldt Groep vertoefde zaterdag en zondag voor een intensief instructieweekend op het Hollandsch Diep. Ruim twintig zeeverkenners, vier instructeurs, twee zeildocenten van de Nederlandse waterscouting en een handvol vrijwilligers bekwaamden zich in de core business van deze tachtig leden tellende scoutinggroep: het zeilen met vier tot vijf bemanningsleden in vletten.

Koele bries

In combinatie met de koele bries, het zonovergoten water, de veilige nabijheid van sleepbootje Klifduiker en moederschip Hendrika is dat voor deze zeeverkenners zuurstof voor de ziel. Het maakt duidelijk waarom al generaties lang jongeren, begeleiders onder wie vaak ouders, kiezen voor waterscouting. 

Walter Bakker (32) was vanaf zijn zesde lid. ,,En mijn dochter Amber (5) zit al bij ‘de zeehondjes’ waar rondom het thema ‘Wij houden van water’ van alles wordt geknutseld en verzonnen. Zeilen is voor mij na een zware werkweek pure ontspanning”, vertelt de Zevenbergenaar tijdens de lunch op het dek van de Hendrika. ,,Maar de cirkel is pas echt rond als ik nieuwe leden zeilles kan geven.”

Traject

Met drie andere instructeurs van de groep volgt hij een opleiding bij het centrum van de waterscouts in Zeewolde. ,,Een twee jaar durend traject dat ik dit najaar wil afronden. Dit weekend benut ik om twaalf extra uren te maken ter voorbereiding op het instructie-examen. Met dat papiertje op zak mag ik examens afnemen bij alle waterscouts in Nederland, om te beginnen in onze admiraliteit De Biesbosch, waaronder alle waterscout-groepen van Waalwijk tot Willemstad, Numansdorp vallen. Daarmee zetten we ons ook als groep op de kaart.”

“Rivierzeilers houden van de combi lekker chillen en lekker buiten actief zijn”
Martin Terlier, instructeur

Vandaag krijgen de instructeurs-in-opleiding les van Martin Terlien (28) uit Den Bosch die al vanaf zijn zestiende les geeft in Zeewolde. ,,Rivierzeilers houden van de combi lekker chillen en lekker buiten actief zijn”, zegt hij over zijn doelgroep. ,,Maar het vergt tegelijkertijd ook een groepsdiscipline. Zojuist merkte ik bijvoorbeeld dat een vlet na het keren te traag verder ging. Dat kan je dus met enkele kleine instructies verbeteren. Verder is de valkuil van elke instructeur om te veel informatie in een tocht te geven. Dat beklijft namelijk niet. Daar let ik dus ook op.”

Nieuwelingen

Ook dit weekend maakte een deel van de iPad-generatie in de regio Moerdijk voor het eerst kennis met een onbekende wereld met woorden als giek, fok, kikker, roer, overstag gaan, gijpen, laveren. Bovendien dienen de nieuwelingen aan boord direct en glashelder te communiceren. ,,Maar dat leren we ze snel aan”, aldus Rosa Nelemans (15) en Myrthe Haanskorf (15), die beiden al elf jaar lid zijn en nu de nieuwe lichting les geven.

 ,,We maken het aan boord gezellig. We draaien ook via onze mobieltjes muziek. Maar lang niet zo vaak aan als anders”, aldus Myrthe bij wie de waterscouting met de paplepel is ingegoten. ,,Mijn broer, mijn zus, mijn moeder, gewoon iedereen haha. Maar het is ook echt hartstikke leuk met elkaar. Gewoon genieten.” Deze zomer zakt de scoutinggroep voor het jaarlijkse zomerkamp langs de rivieren af naar Venlo, Roermond, Maastricht en Luik wellicht. Ze verheugen zich er op, vooral ook omdat ze dan onder het dek van de Hendrika overnachten. ,,Thuis doe ik er altijd een dik uur over om in slaap te vallen. Maar op de Hendrika lig ik na zo’n zeildag binnen een paar tellen te pitten.”

Bron : BN de Stem 23 april 2018 (stad en streek)
https://www.bndestem.nl/moerdijk/zeilen-dat-is-pure-ontspanning~a4f148f2/