Locaties & Vloot

Inhoud

De Matthijs Heldt groep heeft een enorme vloot en twee fantastische locaties. Op deze pagina is wat informatie te vinden over alle vletten, gebouwen, optimisten en zelfs wat geschiedenis. 

Heb je nog informatie of een leuk verhaal over bijvoorbeeld een van de vletten, mail dit dan naar administratie@waterscoutingmhg.nl, dan zetten we dit erbij!

Locaties

De Matthijs Heldt Groep beschikt over twee clubhuizen: Fort Noordam aan de Westrand in Zevenbergen en De Veste bij de sluis van Roode Vaart. Het Fort wordt gebruikt door de Dolfijnen en in de winter door de Loodsen die daar de sloep onderhouden. De Veste is het domein van de Zeeverkenners, Zeeverkensters en in de zomer de Loodsen.

De Veste

De Veste is ons clubhuis in Moerdijk, dat ook het onderdak voor het Zeemanshuis is. De Zeeverkenners en de Loodsenstam zijn hier elke zaterdag te vinden en het Zeemanshuis maandag en donderdag. 

Het Fort

Het Fort is ons clubhuis in Zevenbergen, dit is de plek waar elke zaterdag de Dolfijntjes te vinden zijn. Hier worden leerzame spelletjes gespeeld en zomers gaan we in de buurt heerlijk kanoën.

De Pleasure Dome (PD)

De PD is de loods die vooral gebruikt wordt om in de winter aan de Sloep te klussen

De Haven

De Haven is de plek waar het overgrote deel van onze vloot ligt. Een aantal vletjes, de Sloep en de Klifduiker onze sleep boot. 

Vloot

Uiteraard heeft een Waterscoutinggroep vaartuigen nodig om op een goede manier groep te kunnen draaien. Dit begint al bij de Dolfijnen die sinds 2003 de beschikking hebben over een achttal Canadese kano’s. Met deze kano’s wordt afwisselend gevaren op de Mark bij de fietsbrug door de jongens en meisjes groep. De jongste Zeeverkenners wordt de eerste beginselen van het zeilen bijgebracht met het varen in onze nieuwe Oppie’s (voorheen Optimisten), waar ze zelfstandig in kunnen zeilen. Daarnaast wordt er met de hele “bak” gevaren in onze stalen Lelievletten.

De Loodsen hebben een eigen zeilsloep, de Adriaan van Bergen. Tot slot is daar nog de trots van de Matthijs Heldt Groep, ons wachtschip de Ms. Hendrika. Deze oude beurtvaarder ligt normaal gesproken achter de oude suikerfabriek en wordt bij vele evenementen gebruikt. Ook wordt ze ieder jaar naar Friesland gevaren en dient dan als thuisbasis voor de Zeeverkenners en Loodsen tijdens hun zomerkampen.

MS Hendrika

Onderdeel van de club sinds 1969

De MS. Hendrika was een een beurtvaarder die van 1913 tot 1964 gevaren heeft tussen Rotterdam, Zeeland en Noord-Brabant met als thuishaven Zevenbergen. In 1964 is het schip van de sloop gered door vrijwilligers van de Matthijs Heldt Groep en wordt tot op heden door ons gebruikt als wachtschip.

Adriaan van Bergen

Onderdeel van de club sinds de jaren 80

Dit is de sloep van de Loodsen

Klifduiker

Onderdeel van de club sinds 2014

De Klifduiker is een slepertje met een 6 cilinder 4 takt machine van het fabricaat DAF met een vermogen van 95pk bij 2200 toeren. 

371 - Fuut

Onderdeel van de club sinds 1965

De Fuut (door velen de ‘beste’ vlet genoemd) is een Lelievlet.

837 - Pluvier

Onderdeel van de club sinds 1976

Dit is een lelievlet.

1606 - Matthijs Heldt

Onderdeel van de club sinds 2010

Dit is een lelievlet.

368 - Stern

Onderdeel van de club sinds 1965

Dit is een lelievlet.

369 - Snip

Onderdeel van de club sinds 1965

Dit is een lelievlet.

475 - Stork

Dit is een lelievlet.

1075 - Malle Mok

Dit is een lelievlet.

838 - Grutto

Onderdeel van de club sinds 1976

Dit is een lelievlet.

370 - Alk

Onderdeel van de club sinds 1965

Dit is een lelievlet.

489 - Kluut

Dit is een lelievlet.

Optimisten

Onderdeel van de club sinds 2010

De zes optimisten zijn bedoeld om de junioren te leren zeilen

Canadese Kano's

De acht kano’s zijn van de Dolfijnen.

Retro Vloot

De vloot is in de loop der jaren langzaam veranderd, zo hebben we ook tegen een aantal boten gedag moeten zeggen. Hier de boten die we nu helaas moeten missen.

Grote Goof

Dit was de oude boot van de Loodsen

Zalmschouw

Met pensioen gegaan in 2014, vervangen door de Klifduiker

Dit was onze oude sleper