Over onze club

Onze vereniging

De Matthijs Heldt Groep is in 1961 opgericht door de heer G.H. Bruintjes, van 1956 – 1970 huisarts in Zevenbergen, en mevrouw R.J. Bouman – de Koning. De groep is vernoemd naar Matthijs Veldt. Matthijs Veldt was gedurende de tachtigjarige oorlog bevelhebber van het toenmalige Fort Noordam dat was gelegen aan de Dikken Dijk. Door zijn heldhaftig optreden (de bevrijding van Breda met door de list met het turfschip onder leiding van schipper Adriaan van Bergen) werd hij al spoedig Matthijs Heldt genoemd.

De MHG is begonnen met een welpengroep (jongens van 7 tot 12 jaar), waarvan mevrouw Bouman – de Koning Akela werd. In 1964 startte schipper Den Boer met een zeeverkennersgroep (jongens van 12 tot 18 jaar). En in de jaren 70 werden de kabouters (meisjes van 7 tot 12 jaar) en de zeeverkensters (meisjes van 12 tot 18 jaar) opgericht. De zeehondjesgroep ( jongens en meisjes van 4,5 tot 7 jaar) werd in de jaren 80 opgericht.

Voor de jongeren die van de zeeverkennerij afzwaaien en nog geen 23 jaar zijn is er de loodsenstam. Op verzoek vele oud-loodsen is er in 2001 de ‘After Loodsen’ groep opgericht. Eind 2000 kwam er behoefte om het waterwerk karakter van de Matthijs Heldt Groep ook in de jongste groepen door te voeren. In navolging van andere waterscouting groepen binnen Scouting Nederland is in 2002 is de speltak kabouters overgegaan naar de dolfijnenmeisjes speltak en in 2003 zijn de welpen dolfijnenjongens geworden.

Hiermee was een echte waterscouting groep een feit; Waterscouting MHG!