Wethouder van Dorst over Opschoondag: ‘Mijn complimenten aan de vrijwilligers en de jeugd’

MOERDIJK – In de steden, de dorpen en in de buurtschappen van Moerdijk hebben vrijwilligers gehoor gegeven om mee te doen met de jaarlijkse Opschoondag.

Wethouder Jack van Dorst heeft samen met zijn hond en een aantal vrijwilligers een flink deel rondom het centrum opgeschoond. Jack: “Ik ben verbaasd over het enorme aantal sigarettenpeuken en de vele rondslingerende mondkapjes. Mijn complimenten gaan uit naar de vele vrijwilligers en de jeugd”.

Een groep jongeren 5 tot 11 jaar van de Matthijs Heldt Groep zijn al jaren actief om met regelmaat zwerfvuil te verzamelen en zijn nu met twee groepen aan de slag.

Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Het is al het afval dat – bewust of onbewust – is achtergelaten of beland op plekken waar het niet hoort, bijvoorbeeld op straat of in de natuur. Zwerfafval bestaat vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsafval zoals snoepwikkels, flesjes, blikjes en patatbakjes.

Irritatie top 3 

Zwerfafval veroorzaakt veel irritatie omdat het een positieve beleving van de buitenruimte aantast, het staat altijd in de irritatie top 3. Een vieze buitenruimte zorgt ook voor minder sociaal en veilig gevoel. Daarnaast kost opruimen ook veel geld.

Langzame tot zeer langzame afbraak

Een belangrijk argument daarbij is dat een groot deel van het zwerfafval slechts langzaam of zelfs helemaal niet afbreekt in de natuur. afbraaktijden.

Afbraaktijden zijn zorgwekkend: een bananenschil heeft 1 jaar nodig, een sigarettenpeuk 2 tot 12 jaar, kauwgom 20 jaar een blikje ook 20 jaar en een petfles oneindig. 

Een jaarlijkse  Opschoondag in bijna alle wijken heeft een gunstig effect. Beter zou het zijn, als we elke dag een beetje opruimen. De ondernemers van verschillende winkels hebben het initiatief  al eerder genomen. De horeca in het algemeen heeft zelfs een opruimplicht rondom het etablissement.

Statiegeld op flessen en blikjes 

Het verpakkend bedrijfsleven heeft met de Staatssecretaris afgesproken dat de invoering van statiegeld in 2021 zal zijn. Per flesje (< 1 liter ) wordt straks 15 cent statiegeld gerekend. Voor grote flessen (>1 liter) blijft het 25 cent. Inleveren kan in supermarkten, op treinstations, bij tankstations langs de weg en via cateraars.
 Per 31 december 2022 komt er 15 eurocent statiegeld op een blikje frisdrank, water of bier.

Uit de cijfers van Rijkswaterstaat dat 3% van het zwerfafval bestaat uit kleine plastic flesjes en 6% uit blik. In het meest succesvolle geval zal het resultaat daar dus iets onder liggen. Dit betekent echter wel dat er helaas nog 91% zwerfafval overblijft. Die resterende 91% bestaat uit onder andere snoeppapiertjes, papieren zakdoekjes, koffiebekers, frietbakjes, peuken, kauwgom, chips zakjes en meer.

Wil je meer weten over de aanpak van zwerfafval dan kun je terecht op kenniswijzer van Nederland Schoon.

Bron: Tom Rietveld via Internet Bode
https://www.internetbode.nl/moerdijk/333532/wethouder-van-dorst-over-opschoondag-mijn-complimenten-aan-de-v