Gouden jubileum van Matthijs Heldt Groep

Op initiatief van dokter G. Bruintjes en mevrouw R. Bouman-de Koning is vijftig jaar geleden in Zevenbergen de Matthijs Heldtgroep opgericht.

Begonnen als landscouts met de bedoeling te transformeren tot zeeverkenners. De scouts houden hun activiteiten rond het wachtschip de Hendrika, een historisch vaartuig dat in 2013 100 jaar oud wordt. De Matthijs Heldtgroep vindt nu onderdak bij de sluis in de Roode Vaart en bij scoutingboerderij De Biggelaar. Vanavond begint het tentenkamp. De feestdag is morgen. Het programma vraagt om mooi weer. Later dit jaar houdt de club een reünie.

Zevenbergse club in Klundert thuis

In 1982 verhuisde de Matthijs Heldtgroep naar de oude sluiswachterswoning bij de sluis in de Roode Vaart. De foto is gemaakt bij de opening waar twee burgemeesters aanwezig waren. Burgemeester Fons Seelen van Zevenbergen en burgemeester Willem Sizoo van Klundert.

De vereniging begon in 1961 in een container bij de suikerfabriek. Later verkasten de scouts naar het Welka-gebouw achter de BB-hallen. Welka stond voor welpen en kabouters. Ook zat Matthijs Heldt lang op de boerderij van Gommers.

De Hendrika moest uit de vaart

Om met de Hendrika te mogen varen is een groot vaarbewijs nodig. Vier leden van de MHG hebben dat, onder wie vader Cees en zoon Wim Nelemans. Het schip is in 1913 gebouwd op de werf van Paans op de Roode Vaart. Het was de beurtvaarder van de familie Kraak, die op en neer voer tussen Zevenbergen en Rotterdam. De motor in het schip is in 1932 geplaatst. In 1969 moest het handelsschip eigenlijk uit de vaart worden genomen. Omdat de MHG en de gemeente garandeerden dat het schip nooit meer in de beroepsvaart zou varen, mochten de scouts het schip kopen.

Elke leeftijdsgroep heeft een eigen afdeling bij de Matthijs Heldtgroep

De Matthijs Heldtgroep is te verdelen in de Zeehondjes, de Dolfijnen, de Zeeverkenners en de Loodsen. De Zeehondjes zijn de jongste kinderen. Ze zitten in groep 1, 2 of 3 van de basisschool. Om leuke spelletjes te doen, komen ze iedere zaterdagmorgen bij elkaar in Fort Noordam bij de scoutingboerderij aan de Westrand in Zevenbergen.

Dolfijnen zijn 7 tot en met 11 jaar en zitten in groep 4, 5, 6 of 7. Fort Noordam is vrijdagavond hun domein. ‘Leuke, stoere en afwisselende activiteiten’ staan volgens de website op het programma. De Dolfijnen gaan op zomer- en weekendkamp. De Dolfijnen hebben acht Canadese kano’s tot hun beschikking.

Wie dan eindelijk 12 jaar is, mag bij de Zeeverkenners. Op zaterdagmiddag zitten ze in clubgebouw De Veste bij de sluis in de Roode Vaart. De jongens en meisjes zeilen in de lelievletten en leren deze zeilbootjes te onderhouden.

Om bij de zeeverkenners te komen hoef je niet te kunnen zeilen. Dat leren de leden in de jaren dat ze zeeverkenner zijn. Ze beginnen met een roei- en het knoopinsigne, vervolgens het zeilinsigne en als laatste het MBL (Macht Boot Leiding). Ook de zeeverkenners gaan op kamp.

Loodsen zijn 17 tot 23 jaar oud en varen met sloepen. De loodsen zijn eigenlijk volledig zelfstandig. Binnen de groep wordt er een stamoudste als aanspreekpunt aangesteld. Wie er na zijn 23e nog niet genoeg van heeft, wordt lid van de After Loodsen.

Oprichting in 1961

De Matthijs Heldt Groep is in 1961 opgericht door oud-marinearts G. Bruintjes, van 1956 tot 1970 huisarts in Zevenbergen, en mevrouw R. Bouman-de Koning. De groep is vernoemd naar Matthijs Veldt. Hij was in de Tachtigjarige Oorlog bevelhebber van het toenmalige Fort Noordam dat gelegen was aan de Dikkendijk bij Zevenbergen. Bij Fort Noordam werd in 1590 het turfschip van schipper Adriaan van Bergen volgestopt met soldaten om Breda te bevrijden. Matthijs Heldt was de bevelhebber van de soldaten.

Op 7 februari 1961 was de oprichtingsvergadering bij de dokter thuis en op 5 oktober waren de statuten rond. Op 25 november van dat jaar werden de eerste welpen officieel geïnstalleerd in de hal van de christelijke lagere school in de Dr. Ariënslaan.

Daarbij waren veel hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, zoals wethouder R. Eland, districtscommissaris Engelbrecht van de Nederlandse Padvindersvereniging en voorzitter W. Waalboer van de Stichting Hervormd Verenigingsleven. De Matthijs Heldtgroep is altijd een open groep geweest, dus een vereniging die niet aan een kerk is gebonden. Zoals scoutinggroep Sint Christoffel uit Zevenbergen dat wel was, namelijk katholiek.

Bij de oprichting was het al de bedoeling dat de MHG een groep voor zeeverkennerij zou worden. Dat gebeurde toen de jongens van het eerste uur 12 jaar oud waren. In 1964 startte schipper Den Boer de zeeverkenners. In 1976 zijn de eerste meisjes toegelaten.

Bron: BN de Stem 24 juni 2001 (stad en streek)